Cand vine vorba de bugetul personal, parem sa fim mai ingaduitori decat atunci cand avem de organizat bugetul unei afaceri. Uitam, desigur, toate acele sfaturi care ne spun, pana la urma, acelasi lucru: sa tinem o evidenta a cheltuielilor. La sfarsit de luna, daca ne-am aduna chitantele si bonurile fiscale, am fi surprinsi sa vedem ce sume mari am platit pentru niste lucruri nesemnificative.
Mai jos avem o lista cu cateva lucruri pentru care platim desi am putea foarte bine sa ne lipsim de ele:

1. Apa imbuteliata. Platim pentru apa care curge la robinet si alegem sa mai platim o data pentru apa plata din magazin. Mai eficient ar fi sa platim o singura data pentru un filtru si sa consumam apa pe care o avem deja in casa.

2. Abonamentele la diferite publicatii. E foarte usor sa ne abonam si sa primim acasa unele editii ale revistelor si ziarelor in print, insa cele mai multe articole se gasesc deja online. Iar noi platim deja pentru Internet.

3. Cartusul de imprimanta. Multi dintre noi cumpara un cartus nou in loc sa il umple din nou pe acelasi la un centru de printare pentru jumatate din pretul unui cartus nou.

4. Un spatiu mai mare decat avem nevoie. Atunci cand cumparam o casa mai mare decat avem nevoie, nu vom face decat sa ne ingropam in datorii si cheltuieli mai mari decat e cazul.

5. Asigurari. Ne asiguram masina, casa, ne asiguram asigurarile. Companiile de asigurari iubesc sa ne asigure. Dar daca tot legal suntem in unele cazuri obligati sa ne asiguram, macar sa fim siguri ca obtinem cea mai buna oferta si ca profitam din plin de o asigurare de sanatate, de exemplu, prin analize facute la timp.

6. Oferta cea mai buna de cablu. Evident, televiziunea online poate inlocui cu succes vechiul televizor care astazi nu face decat sa ocupe spatiu in plus si sa ne oblige la cheltuieli suplimentare.

7. Mobilierul nou. Chiar daca un model ne incanta peste masura, e bine sa stim ca platim, in cele mai multe cazuri, de trei ori peste pretul real. Putem reduce aceste costuri cumparand online de la retaileri care nu mai includ in pretul mobilierului si transportul sau cumparand mobila veche la preturi decente.

8. Mesele luate in oras. Probabil ca stim deja cat de usor ne golim buzunarul atunci cand luam masa in oras. Si sa nu mai amintim de regretul pe care il simtim atunci cand mancarea a fost departe de ceea ce ne-am fi dorit.

9. Suplimentele alimentare: proteine, vitamine, bauturi energizante etc. Toate aceste produse sunt considerate chiar si de medici ca fiind surse mediocre de hrana pentru organism. In schimb, este important sa avem o alimentatie corecta care sa includa toate substantele de care avem nevoie din alimente proaspete si sanatoase pentru corp si nu din pastile care contin vitamine.

10. Produsele de marca. O masina te duce din punctul A in punctul B indiferent de marca. O geanta iti tine produsele de care ai nevoie pe timpul zilei. O pereche de ochelari are menirea sa iti protejeze ochii de razele soarelui. Marca nu are nicio importanta, doar calitatea si functia conteaza.

Sursa: http://www.marketingportal.ro